Διαχείριση των συμπτωμάτων του COVID-19 και των συμπτωμάτων
μετά τον εμβολιασμό, με παρακεταμόλη

24 Φεβρουαρίου 2022
covid
της
UNI-PHARMA

Σημαντικές πληροφορίες

Η παρακεταμόλη βρίσκεται εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια ως θεραπεία πρώτης επιλογής για τον πυρετό και τον ήπιο έως μέτριο πόνο, αλλά ποιες είναι οι οδηγίες για τη χρήση της κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19;

Έχουμε συγκεντρώσει για εσάς τις επίσημες οδηγίες από τις υγειονομικές αρχές, παρέχοντάς σας όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για τον COVID-19 και την παρακεταμόλη.

Διαχείριση των συμπτωμάτων του COVID-19

Η παρακεταμόλη συνιστάται από τις αρχές δημόσιας υγείας ως μέρος της θεραπείας των συμπτωμάτων του COVID-19. Οι ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα λοίμωξης από COVID-19 θα πρέπει να αναζητούν την κατάλληλη ιατρική συμβουλή και να ακολουθούν τις κατευθυντήριες οδηγίες που δημοσιεύονται από τις αρμόδιες αρχές. Διαβάστε περισσότερα στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Χρήση της παρακεταμόλης μετά τον εμβολιασμό για τον COVID-19

Οι υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο συνιστούν τη χρήση παρακεταμόλης για την αντιμετώπιση του πυρετού και των ήπιων συμπτωμάτων πόνου μετά τον εμβολιασμό. Διαβάστε περισσότερα στο CDC.

Γενικές συμβουλές για την παρακεταμόλη

Πρέπει πάντα να διαβάζετε το φύλλο οδηγιών χρήσης πριν από τη χρήση και δεν πρέπει να λαμβάνετε ταυτόχρονα περισσότερα από ένα προϊόντα που περιέχουν παρακεταμόλη. Θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε τα προϊόντα παρακεταμόλης στη χαμηλότερη δόση και για τη μικρότερη διάρκεια που απαιτείται για την αποτελεσματική ανακούφιση των συμπτωμάτων σας. Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας εάν έχετε οποιοδήποτε ερώτημα ή αμφιβολία.

Συχνές Ερωτήσεις

  • Είναι η παρακεταμόλη αποτελεσματική στη θεραπεία του COVID-19;

    Όχι, η παρακεταμόλη δεν θεραπεύει τον COVID-19, ωστόσο η κατάλληλη χρήση της παρακεταμόλης συνιστάται επί του παρόντος από τις αρχές δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ως μέρος της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων του COVID-19 και συγκεκριμένα για τη μείωση του πυρετού και την ανακούφιση από τον ήπιο έως μέτριο πόνο1. Η παρακεταμόλη αποτελεί μια καθιερωμένη θεραπεία για τη μείωση του πυρετού και την ήπια έως μέτρια ανακούφιση από τον πόνο σε ενήλικες και παιδιά. Είναι διαθέσιμη στην αγορά για περισσότερα από 60 χρόνια και χρησιμοποιείται από εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο.

  • Μπορώ να πάρω κάποιο προϊόν παρακεταμόλης ενώ έχω τον COVID-19;

    Η παρακεταμόλη δεν θεραπεύει τον COVID-19, ωστόσο η κατάλληλη χρήση της παρακεταμόλης συνιστάται επί του παρόντος από τις αρχές δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ως μέρος της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων του COVID-19 και συγκεκριμένα για τη μείωση του πυρετού και την ανακούφιση από ήπιο έως μέτριο πόνο1. Πρέπει πάντα να διαβάζετε το φύλλο οδηγιών χρήσης πριν από τη χρήση και δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνετε ταυτόχρονα περισσότερα από ένα προϊόντα που περιέχουν παρακεταμόλη. Θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε τα προϊόντα παρακεταμόλης στη χαμηλότερη δόση και για τη μικρότερη διάρκεια που απαιτείται για την αποτελεσματική ανακούφιση των συμπτωμάτων σας. Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας εάν έχετε οποιοδήποτε ερώτημα ή αμφιβολία.

  • Προτιμάται η χρήση της παρακεταμόλης από την ιβουπροφαίνη για την θεραπεία του COVID-19;

    Ούτε η παρακεταμόλη ούτε η ιβουπροφαίνη θεραπεύουν τον COVID-19, αλλά και οι δύο ουσίες μπορεί να είναι χρήσιμες στη διαχείριση του πυρετού και του πόνου που μπορεί να εμφανίσουν ορισμένοι ασθενείς από τον COVID-19. Η κατάλληλη χρήση ιβουπροφαίνης και παρακεταμόλης συνιστάται επί του παρόντος από τις περισσότερες αρχές δημόσιας υγείας ως μέρος της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων του COVID-19 και συγκεκριμένα για τη μείωση του πυρετού και την ανακούφιση από τον ήπιο έως μέτριο πόνο1. Πρέπει πάντα να διαβάζετε το φύλλο οδηγιών χρήσης πριν από τη χρήση και δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνετε ταυτόχρονα περισσότερα από ένα προϊόντα που περιέχουν παρακεταμόλη. Θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε τα προϊόντα παρακεταμόλης στη χαμηλότερη δόση και για τη μικρότερη διάρκεια που απαιτείται για την αποτελεσματική ανακούφιση των συμπτωμάτων σας. Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας εάν έχετε οποιοδήποτε ερώτημα ή αμφιβολία.

  • Μπορούν τα παιδιά να πάρουν παρακεταμόλη για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων από τον COVID-19;

    Η παρακεταμόλη αποτελεί μια καθιερωμένη θεραπεία για τη μείωση του πυρετού και την ήπια έως μέτρια ανακούφιση από τον πόνο σε ενήλικες και παιδιά. Η κατάλληλη χρήση της παρακεταμόλης συνιστάται επί του παρόντος από τις αρχές δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ως μέρος της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων του COVID-19 και συγκεκριμένα για τη μείωση του πυρετού και την ανακούφιση από τον ήπιο έως μέτριο πόνο. Πρέπει πάντα να διαβάζετε το φύλλο οδηγιών χρήσης πριν από τη χρήση και δεν πρέπει ποτέ στα παιδιά να χορηγούνται ταυτόχρονα περισσότερα από ένα προϊόντα που περιέχουν παρακεταμόλη. Στα παιδιά θα πρέπει πάντα να χορηγούνται τα προϊόντα παρακεταμόλης στη χαμηλότερη δόση και για τη μικρότερη διάρκεια που απαιτείται για την αποτελεσματική ανακούφιση των συμπτωμάτων τους. Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας εάν έχετε οποιοδήποτε ερώτημα ή αμφιβολία.

  • Μπορώ να πάρω παρακεταμόλη για να ανακουφιστώ από τα συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό μου για τον COVID-19;

    Θα πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες που σας παρέχονται από τους επαγγελματίες υγείας τη στιγμή του εμβολιασμού σας, συμπεριλαμβανομένων τυχόν συστάσεων σχετικά με τη χρήση παρακεταμόλης για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του πόνου και του πυρετού που μπορεί να εμφανίσουν μετά τον εμβολιασμό. Η κατάλληλη χρήση της παρακεταμόλης συνιστάται από τις αρχές δημόσιας υγείας για να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του ήπιου πόνου και πυρετού που μπορεί να εμφανιστούν μετά τον εμβολιασμό2. Εάν έχετε οποιοδήποτε αμφιβολία, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

  • Θα πρέπει να ανησυχήσω εάν χρειαστεί να πάρω παρακεταμόλη μετά τον εμβολιασμό μου για τον COVID-19;

    Θα πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες που σας παρέχονται από τους επαγγελματίες υγείας τη στιγμή του εμβολιασμού σας, συμπεριλαμβανομένων τυχόν συστάσεων σχετικά με τη χρήση παρακεταμόλης για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του πόνου και του πυρετού που μπορεί να εμφανίσουν μετά τον εμβολιασμό. Εάν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας. Μετά από οποιαδήποτε εμβολιασμό, μπορεί να εμφανίσετε τοπικό πόνο στο σημείο της ένεσης τις επόμενες ημέρες, καθώς και άλλα συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο, πυρετό και μυαλγία που μπορεί να προκαλέσουν σημαντική ενόχληση6. Η κατάλληλη χρήση φαρμάκων όπως η παρακεταμόλη για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του πόνου και του πυρετού που παρουσιάζονται μερικές φορές μετά τον εμβολιασμό είναι καλά τεκμηριωμένη3-5 και οι αρχές δημόσιας υγείας συνιστούν την κατάλληλη χρήση παρακεταμόλης για την αντιμετώπιση αυτών των συμπτωμάτων μετά τον εμβολιασμό για τον COVID-192.

  • Η λήψη παρακεταμόλης μπορεί να μειώσει την αντίδραση του οργανισμού μου στο εμβόλιο για τον COVID-19;

    Εάν λαμβάνετε ήδη παρακεταμόλη για τη διαχείριση των συμπτωμάτων του πόνου ή του πυρετού, θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον επαγγελματία υγείας πριν από τον προγραμματισμένο εμβολιασμό σας. Επί του παρόντος, οι αρχές δημόσιας υγείας δεν έχουν δημοσιεύσει κάποιο στοιχείο που να υποδηλώνει ότι η χρήση παρακεταμόλης για τη διαχείριση του πυρετού και του πόνου πριν από τη λήψη του εμβολίου για τον COVID-19 έχει αντίκτυπο στην αντίδραση του οργανισμού μετά τον εμβολιασμό. Μετά από οποιαδήποτε χορήγηση εμβολίου, μπορεί να εμφανίσετε τοπικό πόνο στο σημείο της ένεσης τις επόμενες ημέρες και άλλα συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο, πυρετό και μυαλγία που μπορεί να προκαλέσουν σημαντική ενόχληση6. Η κατάλληλη χρήση παρακεταμόλης συνιστάται από τις αρχές δημόσιας υγείας, για να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και του πυρετού που μπορεί να εμφανιστούν μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-192. Θα πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες που σας παρέχονται τη στιγμή του εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένων τυχόν συστάσεων σχετικά με τη χρήση παρακεταμόλης για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του πόνου και του πυρετού που μπορεί να εμφανίσουν ορισμένοι άνθρωποι μετά από τον εμβολιασμό για τον COVID-19. Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας εάν έχετε οποιοδήποτε ερώτημα ή αμφιβολία.

  • Μπορώ να πάρω κάποιο προϊόν παρακεταμόλης ενώ έχω τον COVID-19;

    Η παρακεταμόλη δεν θεραπεύει τον COVID-19, ωστόσο η κατάλληλη χρήση της παρακεταμόλης συνιστάται επί του παρόντος από τις αρχές δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ως μέρος της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων του COVID-19 και συγκεκριμένα για τη μείωση του πυρετού και την ανακούφιση από ήπιο έως μέτριο πόνο1. Πρέπει πάντα να διαβάζετε το φύλλο οδηγιών χρήσης πριν από τη χρήση και δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνετε ταυτόχρονα περισσότερα από ένα προϊόντα που περιέχουν παρακεταμόλη. Θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε τα προϊόντα παρακεταμόλης στη χαμηλότερη δόση και για τη μικρότερη διάρκεια που απαιτείται για την αποτελεσματική ανακούφιση των συμπτωμάτων σας. Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας εάν έχετε οποιοδήποτε ερώτημα ή αμφιβολία.

  • Μπορώ να πάρω παρακεταμόλη πριν από τον εμβολιασμό μου για τον COVID-19 για την πρόληψη των συμπτωμάτων του πόνου και του πυρετού που μπορεί να εμφανιστούν από το εμβόλιο;

    Μέχρι στιγμής δεν συνιστάται από τις αρχές δημόσιας υγείας η λήψη παρακεταμόλης, καθώς και οποιουδήποτε άλλου αναλγητικού σκευάσματος, προληπτικά πριν τον εμβολιασμό για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του πόνου και του πυρετού που μπορεί να εμφανιστούν μετά τον εμβολιασμό5. Η κατάλληλη χρήση της παρακεταμόλης συνιστάται από τις αρχές δημόσιας υγείας για να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του ήπιου πόνου και πυρετού που μπορεί να εμφανιστούν σε ορισμένου ανθρώπους μετά τον εμβολιασμό2,5. Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας εάν έχετε οποιοδήποτε ερώτημα ή αμφιβολία.


1. WHO. Home care for patients with suspected or confirmed COVID-19 and management of their contacts. Interim guidance, 13 August 2020. Available at https://apps.who.int/iris/rest/bitstreams/1292529/retrieve. Last accessed 30 September 2020.
2. CDC. What to expect after getting a COVID-19 vaccine. Available at: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/expect/after.html. Last accessed 21 December 2020.
3. Immunization action coalition. Medical management of vaccine reactions in adults in a community setting. Available at: https://www.immunize.org/catg.d/p3082.pdf Last accessed 21 December 2020.
4. Aoki FY, et al.Effects of acetaminophen on adverse effects of influenza vaccination in health care workers. CMAJ. 1993 Nov 15; 149(10): 1425–1430.
5. CDC. General best practice guidelines for immunization (advisory committee on immunization practices, ACIP). Available at: https://www.cdc.gov/vaccines/hcp/acip-recs/general-recs/downloads/general-recs.pdf. Last accessed 21 December 2020.
6. Herve C, et al. The how’s and what’s of vaccine reactogenicity. NPJ vaccines. 2019. 4, 39. Available at: https://doi.org/10.1038/s41541-019-0132-6.